Visitors center

Bild på hus med spetsiga tak. Visitors center.
Visitors center. Foto: Susanne Hallmann

1923 invigdes en personal- och servicebyggnad i Skogskyrkogårdens södra del, mellan Skogskapellet och Uppståndelsekapellet.

Byggnaden ritades av Gunnar Asplund och har förbryllat många på grund av sin minst sagt ovanliga utformning. Det är en lekfullt utformad träbyggnad i ett plan, gjord helt i grönt med fyra kvadratiska paviljonger och spetsiga, plåtklädda tälttak. I byggnaden rymdes matsal och omklädningsrum för Skogskyrkogårdens personal uppdelat så att kvinnorna hade en sida och männen en annan.

Byggnaden renoverades 1998 för att bland annat användas som besöks- och informationscenter och kom då att kallas Tallumpaviljongen efter Asplunds och Lewerentz tävlingsförslag, ”Tallum”.

Paviljongen öppnades för att möta allmänhetens ökade intresse för offentliga kulturmiljöer och för att Skogskyrkogården 1994 upptagits på Unescos världsarvslista vilket ställer krav på att det ska finnas ett Visitors center på plats.

Lyssna

Här kan du lyssna på avsnittet om Skogskapellet i vår ljudguide. Du kan lyssna direkt på sidan, eller ladda ner filen genom att klicka på pilen uppe i högra hörnet.

Här finns hela ljudguiden i tretton delar

Uppdaterad